Enneagram

Elke persoonlijkheid heeft zowel negatieve als positieve eigenschappen.

Type 1: de perfectionist enneagram-300x229

Wilt alles goed doen en dingen verbeteren. Kritisch en overmatige behoefte aan controle.
Sterke eigenschappen: gedisciplineerd, betrouwbaar, ordelijk en idealistisch.
Ontwikkelpunten: omgaan met boosheid en irritatie, fouten durven maken, meer contact hebben met emoties, er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

Type 2: de helper

Staat voor iedereen klaar, ook wanneer mensen daar niet om hebben gevraagd. Heeft de neiging zichzelf weg te cijferen en kan moeilijk nee zeggen. Grote behoefte aan aandacht en waardering.
Sterke eigenschappen: behulpzaam, gevoelig, sociaal, enthousiast.
Ontwikkelpunten: luisteren naar eigen behoeften, minder afhankelijk zijn van de mening van anderen, dingen voor zichzelf te doen, geven zonder er iets voor terug te verwachten.

Type 3: de presteerder

Is een harde werker die in alles de beste wil zijn. Is altijd bezig om doelen te realiseren en ideeën om te zetten in daden. Komt zelfverzekerd over en is bang om te falen.
Sterke eigenschappen: gedreven, praktisch, doelgericht, optimistisch, komt snel tot besluiten.
Ontwikkelpunten: leren om samen te werken, anderen vertrouwen, taken delegeren en meer te genieten van de weg in plaats van het doel.

Type 4: de individualist

Is een echt gevoelsmens die veel pieken en dalen kent. Doet dingen graag op de eigen manier en wijkt daarbij vaak af van het gewone. Zoekt naar diepgang in relaties.
Sterke eigenschappen: origineel, authentiek, gevoelig en betrokken.
Ontwikkelpunten:  rationeel leren kijken, niet in gevoelens te verdrinken, zaken relativeren en doelen stellen, tot actie overgaan.

Type 5: de waarnemer

Is een echte denker die graag zaken van de rationele kant bekijkt. Verzameld graag kennis en wil alles begrijpen.
Sterke eigenschappen: onafhankelijk, intellectueel, kalm, geen uiterlijk vertoon.
Ontwikkeleigenschappen: meer in contact komen met gevoelens, eigen voorkeuren ontwikkelen, zich meer sociaal onder mensen te begeven, niet teveel informatie opzoeken.

Type 6: de loyalist

Zoekt naar zekerheid en veiligheid. Volgt de regels en is erg loyaal ingesteld. Ziet vaak beren op de weg en gevaren in de wereld. Twijfelt veel met name over zichzelf.
Sterke eigenschappen: betrouwbaar, doorzetter, groot verantwoordelijkheidsgevoel, anticiperen op gebeurtenissen.
Ontwikkelpunten: meer vertrouwen hebben in zichzelf, anderen en de goede afloop, met verandering om te gaan, flexibeler zijn wat betreft regels en waarden/normen.

Type 7: de optimist

Is een echte levensgenieter die blij, gelukkig en tevreden wil zijn. Negatieve dingen en pijn worden vermeden en weggelachen. Ziet veel mogelijkheden in de wereld en zoekt naar nieuwe ervaringen.
Sterke eigenschappen: spontaan, optimistisch, goed gehumeurd, altijd in voor een feestje.
Ontwikkeleigenschappen: pijn leren verdragen en accepteren, plannen daadwerkelijk uitvoeren, met beide benen op de grond blijven, meer betrokken zijn bij anderen.

Type 8: de leider

Is voor niets en niemand bang en komt sterk en vol zelfvertrouwen over. Zoekt altijd een leidinggevende positie op en bepaald zelf de regels. Kan erg dominant en overheersend zijn.
Sterke eigenschappen: sterk, beschermend, komt op voor zwakkeren, onafhankelijk.
Ontwikkeleigenschappen: minder gericht zijn op status, rekening houden met anderen, zich soms meer op de achtergrond houden, autoriteit leren accepteren.

Type 9: de bemiddelaar

Bekijkt de zaken altijd van meerdere kanten. Is gericht op harmonie en gaat conflicten liever uit de weg. Heeft moeite om een positie in te nemen. Heeft vaak een bemiddelende positie.
Sterke eigenschappen: onderhandelend, bescheiden, kan met veel mensen overweg, diplomatiek.
Ontwikkelpunten: eigen mening ontwikkelen, prioriteiten stellen, voor zichzelf opkomen, actief doelen realiseren.

Nieuwsgierig welk persoonlijkheidstype jouw kenmerkt? Klik dan hier voor een test.

  Bron: http://www.healthyminds.nl/