Vage, vaak niet erkende lichamelijke klachten

Wist je dat bij lichamelijke klachten in twee derde van de gevallen een psychische oorzaak ten grondslag ligt?

psychische klacht

Iedereen kent het wel een bezoek aan je huisarts en je merkt dat het al gelijk een stuk beter met je gaat.
Helaas krijgt niet iedereen een duidelijke aanwijzing op zijn ziekte of ongemakken. In veel gevallen komt er geen diagnose wat leidt tot nog meer klachten en/of jarenlange zoektochten. Vaak bestaat de behandeling uit symptoombestrijding wat helaas maar een kortdurend effect heeft, waardoor men in onzekerheid achterblijft. Daarnaast is het moeilijk vast te stellen of een lichamelijke klacht nu een oorzaak of gevolg is van ons psychisch functioneren.

Al kunnen we de oorzaak of het gevolg ‘nooit’ helemaal vaststellen, het antwoord ligt verscholen in zowel de biologische, de lichamelijke als de psychische eigenschappen van de mens. Waarbij psycho-sociale therapie een mooie combinatie kan zijn als effectief middel om klachten te verminderen en inzichten te creëren.

Op dit moment begeleid ik een cliënt die al tientallen jaren worstelt met zijn gezondheid en nooit heeft stil gestaan dat het weleens te maken kan hebben met conflicten uit zijn verleden en zijn persoonlijke eigenschappen. Om zijn levensverhaal eens uit te diepen, te begrijpen en te erkennen zijn we al een stuk verder gekomen in het afnemen van zijn klachten. Daarvoor is begrip, empathie en kennis nodig. Leren hoe je lichaam en geest werkt en je bent al halverwege de oplossing!

Ook ervaren wat psycho-sociale therapie kan doen? Neem dan contact op voor een afspraak!