Mindmappen

Wat is mindmapping?

Mindmapping is een simpele en brein vriendelijke methode om informatie in je brein op te slaan, informatie te verwerken, informatie te gebruiken, problemen op te lossen, en de ‘verborgen’ mogelijkheden van je brein te ontdekken. Daarmee bevorder je jouw creativiteit, je leervermogen en/of je persoonlijke kenmerken. Kortom mindmaps kunnen worden toegepast bij vele aspecten van het leven.

Mindmapping is ontwikkeld of herontdekt door de Engelse psycholoog Tony Buzan. Het bestaat dus al even maar de laatste tijd hoor je steeds vaker over mindmappen. Het is voor scholieren een effectief leermiddel, maar ook zeker in de psychologie een effectieve en leuke manier om leerprocessen te verbeteren, om je persoonlijke omstandigheden in kaart te brengen, je inspiratie te vergroten of je automatische patronen te doorbreken.

mindmap

Hoe maak je een mindmap?

Een mindmap maak je in een soort diagram opgebouwd vanuit een bepaald thema. Waarbij je begrippen, plaatjes en teksten ordent in de vorm van een boom. Je begint met je hoofdonderwerp (thema) en dit hoofdonderwerp vertakt in verschillende subonderwerpen en deze vertakken weer in deelonderwerpen en bijzaken. Dit doe je bijvoorbeeld door onderstaande 5 stappen te gebruiken.

mindmnap eerste stapStap 1 Kies je thema

Neem een groot vel papier, zonder lijnen, gebruik verschillende kleuren stiften, fijnschrijvers, potloden, markeerstiften enz. Bedenk vervolgens waar jouw hoofdonderwerp over moet gaan.

mindmap stap 2Stap 2 Hoofdonderwerp

Maak in het midden een cirkel met jouw uitgekozen hoofdonderwerp of gebruik een afbeelding van jezelf of je thema. Maak dit dmv van een kleur opvallend. Het mag er namelijk goed uit knallen.

mindmap stap 3Stap 3 Subonderwerp

Teken vanuit je hoofdthema verschillende lijnen (verschillend gekleurd, en even lang) naar buiten, net zoveel als jij denkt nodig te hebben. Geef die lijnen vervolgens een naam. Maak er een illustratie of plak er een afbeelding erbij. Hiermee maak jij jouw mindmap nog levendiger.

mindmap stap 4Stap 4 Deelonderwerp

Vanuit de uiteinden maak je vervolgens weer nieuwe lijnen. Zorg dat deze lijnen steeds dunner worden. Vergelijk het met de takken van een boom. Je gebruikt dezelfde werkwijze als in stap 3. De woorden op de lijn de afbeeldingen op het einde. Naarmate je verder naar buiten werkt, worden ook je woorden en de tekeningen kleiner.

mindmap social mediaVoorbeeld eindresultaat

Fantastisch!! Je eerste mindmap heb je af. Je kennis is nu beter, je inzicht vergroot en je aantekeningen sneller bereikbaar.

 

Door de bomen het bos weer zien.

 

Mindmappen kunnen je helpen bij:

  • niet alleen details maar tegelijkertijd ook het totaalbeeld te zien (visualiseren)
  • je tijd efficiënt te benutten
  • je beter te concentreren op de inhoud
  • je gedachten te structureren
  • met meer plezier en betrokkenheid te functioneren
  • grote hoeveelheid informatie op een overzichtelijke manier weer te geven, erover te praten en te onthouden
  • creatief te denken over problemen en oplossingen
  • je persoonlijke eigenschappen nuttiger inzetten

Met mindmappen is er een betere samenwerking tussen je hersenhelften. Beter in balans voor nu en de toekomst.

Voor wie:

mindmappen is voor iedereen die zijn tools beter wil inzetten, sneller en effectiever wil leren, zijn verhaal beter wil samenvatten, problemen van de hand wil doen, inzicht wilt krijgen in complexe situaties, informatie beter wil opslaan enz. enz.

Hulp nodig?

In onze praktijk kunnen wij jou begeleiden en ondersteunen bij het maken van een jouw eigen mindmap. Vraag naar onze cursus Mindmap en ga samen met ons aan slag naar de verwezenlijking van jouw eigen mindmap of persoonlijke leerstijl!

mindmap persoonlijke leerstijlen

Informatiebronnen:

Filmpje