Basisbehoeften

Waar ligt je behoefte?

Ieder mens heeft twaalf verlangens in een relatie tot een ander. De mate waarin die voor jou belangrijk zijn, is bepaald vanaf je kinderjaren. Heb je een tekort aan een bepaalde verlangen, dan kan dat op de werkvloer tot problemen leiden. Als je bijvoorbeeld weinig vertrouwen in jezelf of in een ander hebt, dan zal je vaak op zoek gaan naar bevestiging, geruststelling of goedkeuring.

Welke twaalf kernverlangens zijn er?

 1. ccceptatie
 2. aanmoediging;
 3. bevestiging;
 4. begrip;
 5. bewondering;
 6. erkenning;
 7. geruststelling;
 8. goedkeuring;
 9. veiligheid;
 10. vertrouwen;
 11. respect;
 12. waardering.

Aandacht en behoeften.

De kernverlangens die bij jezelf onbevredigd blijven, hebben vaak wel de aandacht die je aan een ander probeert mee te geven. Als je bijvoorbeeld opzoek bent naar begrip voor jezelf, dan zal je juist heel veel begrip naar een ander tonen. En als je heel graag aangemoedigd wordt, zal je juist een ander veel aanmoedigen.

Kernverlangens in de praktijk.

Problemen op je werk verminderen. Soms kan je eigen gedrag op je werk tot problemen en conflicten leiden. Als je van jezelf duidelijk hebt welke kernverlangens voor jou belangrijk zijn, kunnen ook de redenen van jouw gedrag duidelijk worden. Door dat gedrag te herkennen en aan te passen kunnen de problemen op je werk verminderen.

Herken jouw kernverlangens.

Stel jezelf de vraag? Probeer eens de volgende vragen te beantwoorden door op de eerste plaats na te gaan welke behoeftes of te wel kernverlangens jou het meeste aanspreken. Op de tweede plaats deze te herkennen wanneer hier bij jezelf sprake van is en op de derde plaats wanneer jij denkt dat hier sprake van is bij een ander. Lukt het niet of vindt je lastig vraag dan hulp.

Welke kernverlangens spreken je het meeste aan? Kies er 3 van de 12, zie welke 12 kernverlangens zijn er.

 1. In welke situaties heb je het meeste behoefte aan een van de drie gekozen kernverlangens?
 2. In welke situaties bevestig je een ander met deze kernverlangens?
 3. Wat valt je op in deze situaties?
 4. Ga bij jezelf na welke kernverlangens er bij een ander kunnen zijn in een situatie dat je eigenlijk zelf je kernverlangens bevestigd wil hebben.
 5. Wat doe je in een situatie als jij de behoefte hebt om een kernverlangen bevestigd te willen?

Bespreek deze oefening met je coach of counsellor.