Ontslag

Ontslagen worden is na het sterven van een naaste en een echtscheiding de meest dramatische gebeurtenis die een mens kan overkomen. In feite gaat het in alle drie de gevallen om gedwongen afscheid te nemen.

Hoe ga je hiermee om, vandaag delen we cijfers en tips van Evert Hummelen aan je. Doe er je voordeel mee. Op dit moment zijn ruim 650.000 mensen werkeloos, dat is 5% van de bevolking en 8% van de beroepsbevolking (CBS gegevens).

Afscheid nemen van werk is niet alleen verlies van inkomen maar ook verlies van zingeving, contacten en structuur. Gelukkig lukt het de meeste mensen na verloop van tijd weer zelf de regie te pakken.

DUURZAME INZETBAARHEID: werkgevers stellen hogere eisen aan vakbekwaamheid en vaardigheden/competenties van hun medewerkers. In steeds meer beroepen bestaan registers en moet je laten zien dat je je vak bijhoudt. Volg deze ontwikkelingen en wees ze voor. Mensen willen zich wel aanpassen, maar niet aangepast worden. Vraag eens naar een loopbaanscan en maak gebruik van opleidingsmogelijkheden. Doe eens aan jobcrafting. Houdt je netwerk bij en ontwikkel het verder.

MOCHT JE DAN TOCH JE BAAN VERLIEZEN:
Verwerk eerst het ontslag, soms is ontslag een moment om stil te staan bij hoe je je leven in de komende jaren wilt leiden en wat je daarvoor wilt doen. Neem de tijd.

LAAT JE BEGELEIDEN: als je loopbaanbegeleiding/transitiebudget aangeboden krijgt, maak er dan gebruik van. Vooral ouderen (45+ers) hebben baat bij een outplacement. Er zijn meer oudere die na een assessment een baan vinden, en ze houden die baan ook langer vast.
Krijg je geen begeleiding aangeboden ga dan zelf opzoek en vorm een intervisie groep, koop een loopbaan werkboek, en voer gesprekken met je omgeving.
SOLLICITEREN het merendeel van de banen wordt via netwerken ingevuld. De vacaturesites verliezen aan belang, maar LinkedIn en Twitter worden steeds belangrijker. Zorg dat je C.V op orde is en dat je op elk moment van de dag een pitch kunt houden.

Heb je weer werk gevonden, vier dat en realiseer je dan dat je opnieuw het spel van werk houden zult gaan spelen.

Ben jij opzoek naar je drijfveer en wil je werken aan competenties, kwaliteiten of vaardigheden maak dan een afspraak.